CRPS

Wat is CRPS
CRPS (complex regionaal pijnsyndroom) is een vrij zeldzame, chronische pijnaandoening die vooral optreedt na een trauma, breuk of operatie aan een van de ledematen zoals armen, benen, handen of voeten. De precieze oorzaak van het ontstaan van CRPS is vooralsnog onbekend. Na het trauma, gevolgd door ontstekingsverschijnselen aan het zenuwstel, ontstaat een abnormale pijnreactie en raakt de werking van het zenuwstelstel dat de pijnprikkel stuurt overactief en ontregelt, waardoor constante extreme aanhoudende zenuwpijn ontstaat. 

Er zijn drie verschillende typen CRPS:
CRPS 1 = zonder zenuwschade
CRPS 2 = met zenuwschade, zenuwbeknelling
CRPS 3 = dit type is vrij recent toegevoegd, waarbij de patient niet aan alle criteria voldoet, maar geen andere diagnose kan worden gesteld.

CRPS is een van de belangrijkste oorzaken van functieverlies en invaliditeit na ongevallen of operaties aan een ledemaat. Alle weefsels en alle functies van een arm of been kunnen door CRPS worden aangetast. Het is soms ook mogelijk dat de CRPS zich verder door het lichaam verspreidt zelfs naar de interne organen. Er kan ernstige invaliditeit en moeilijk te behandelen pijn optreden. De patiënt kan in een maatschappelijk en sociaal isolement terecht komen. Door de gevolgen van CRPS kan ook depressie ontstaan. Door de impact zowel lichamelijk als geestelijk is depressie vaak een gevolg.

Bij CRPS is er een continue aanwezige, hevige pijn.
De aanwezige vormen van pijn bij Laetitia zijn: 

CRPS is één van werelds meest pijnlijke ziekte en staat ook wel bekend als de suïcide disease !

crps-pain-scale-mcgill-pain-index-42-out-of-50.jpg

Behandeling 
In de afgelopen jaren ben ik me gaan verdiepen in welke behandelmogelijkheden er zijn op het gebied van CRPS.
Veel behandelmogelijkheden die binnen de Westerse medici worden gegeven zijn gericht op symptoombestrijding.
Bij CRPS is het juist belangrijk dat er naar het gehele lichaam wordt gekeken.
Daarbij kan je denken aan bloedonderzoek, aanvullende suplementen, aangepast dieet, omgevingsfactoren, psychologische hulp en revalidatie/ specialistische fysiotherapie (daarbij is goede kennis van CRPS van groot belang.)

Bij behandeling is het belangrijk dat deze gericht is op herstel/ resetten van het brein en het correct communiceren met het zenuwstelsel, waardoor deze weer op een goede manier gaat functioneren. Dit gebeurt door een combinatie van diverse behandelmethoden. Dit kan zonder toepassing van medicatie en of chirurgische ingrepen, maar soms is pijnmedicatie nodig om in beweging te kunnen komen. Echter zijn de meeste fysiotherapeutische en revalidatie behandelmethoden gericht op het door de pijn heen bewegen. Dit heeft helaas niet altijd goed effect op de CRPS en kan verergering veroorzaken.

Artsen geven aan dat CRPS chronisch is en dat je zeker na langere tijd van de aanhoudende symptomen, je er mee moet leren leven. Daarom is diagnose in een vroeg stadium zeer belangrijk, waarbij dan goede behandeling kan worden ingezet. Helaas is de medische kennis in Nederland nog vrij beperkt op het gebied van diagnostisering van CRPS, met als gevolg verkeerde behandeling. Daarbij zijn de behandelingen en pijnmedicatie voornamelijk gericht op symptoombestrijding.

Onze ervaring is dat wij patienten zelfs met jarenlange CRPS in remissie hebben zien gaan. Het is echter een zoektocht naar welke behandeling het beste aansluit, omdat het lichaam van elke patiënt met CRPS weer anders op een behandeling kan reageren. Maar als een behandeling goed werkt, kan dat ervoor zorgen dat de pijn afneemt en de CRPS in remissie gaat. Helaas worden een hoop mogelijke behandelmethoden niet door de zorgverzekeraar vergoed.


*De hierboven omschreven informatie is voor kennisdeling en niet ter vervanging van medische hulp.
 

HELP jij Laetitia, zodat zij haar leven weer kan gaan leiden.