CRPS & Behandeling

Wat is CRPS
CRPS (complex regionaal pijnsyndroom) is een vrij zeldzame, chronische pijnaandoening die vooral optreedt na een trauma, breuk of operatie aan een van deze ledematen zoals de armen, benen, handen of voeten. De precieze oorzaak van het ontstaan van CRPS is vooralsnog onbekend. Na het trauma, gevolgd door ontstekingsverschijnselen aan het zenuwstel, ontstaat een abnormale reactie en raakt de werking van het zenuwstelstel dat de pijnprikkel stuurt overactief en ontregelt en zorgt voor zenuwpijn. 

CRPS is een van de belangrijkste oorzaken van functieverlies en invaliditeit na ongevallen of operaties aan een ledemaat. Alle weefsels en alle functies van een arm of been kunnen door CRPS worden aangetast. Het is soms ook mogelijk dat de CRPS zich verder door het lichaam verspreidt. Er kan ernstige invaliditeit en moeilijk te behandelen pijn optreden. De patiënt kan in een maatschappelijk en sociaal isolement terecht komen. Door de CRPS kan ook depressie ontstaan. 

Bij CRPS is er een continue aanwezige, hevige pijn.
De aanwezige vormen van pijn bij Laetitia zijn: 

CRPS is één van werelds meest pijnlijke ziektes en staat ook wel bekend als de suïcide disease.

crps-pain-scale-mcgill-pain-index-42-out-of-50.jpg

Behandeling 
In de afgelopen jaren ben ik me gaan verdiepen in welke behandelmogelijkheden er zijn op het gebied van CRPS.
Veel behandelmogelijkheden die binnen de Westerse medici worden gegeven zijn gericht op symptoombestrijding.
Bij CRPS is het juist belangrijk dat er naar het gehele lichaam wordt gekeken.
Daarbij kan je denken aan bloedonderzoek, aanvullende suplementen, aangepast dieet, omgevingsfactoren, pscychologische hulp en revalidatie/ specialistische fysiotherapie.

Bij behandeling is het belangrijk dat deze gericht is op herstel/ resetten van het brein en het correct communiceren met het zenuwstelsel, waardoor deze weer op een goede manier gaat functioneren. Dit gebeurt door een combinatie van diverse behandelmethoden. Dit kan zonder toepassing van medicatie en of chirurgische ingrepen. De pijn kan dan afnemen en ervoor zorgen dat de CRPS in remissie gaat.

Alle behandelmogelijkheden zal ik hieronder binnenkort gaan aanvullen.

De behandeling waarvoor Laetitia momenteel op de wachtlijst staat, is bij de Pain Psychology Center in Amerika.
Zij geven diverse behandelingen op het gebied van neuroplasticiteit, waarbij de focus ligt op neuroplasticiteit en ze met de patient aan de slag gaan om het brein te rewiren en de pijn af te leren.
Deze behandelmethode is door dr. Sarno ontwikkeld en is erg succesvol gebleken onder chronische pijnpatienten, waaronder ook patienten met o.a. fibromyalgie.

Daarnaast wordt er gekeken om bepaalde behandeltechnieken vanuit Amerika met Laetitia voort te zetten, waaronder Cold laser therapie, PEMF en light en sound therapy, welke tijdens haar laatste behandeling effectief bleek.
*De hierboven omschreven informatie is voor kennisdeling en niet ter vervanging van medische hulp. 

HELP jij Laetitia, zodat zij haar leven weer kan gaan leiden.